Bemutatkozás

A Felvidéki Magyar Sziget újkori története

A rendezvényt 2004. május 28-29-én rendezte meg először a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Magyar Sziget mintájára. A trianoni békeparancs óta először rendeztek az elszakított északi területeinken a gúnyhatárok létét semmibe vevő, több ezer embert megmozgató rendezvényt. E vándorrendezvény zsinórban 5 évadot élt meg különböző helyszíneken (2004 és 2006 Kamocsa, 2005 Nádszeg, 2007 Deáki) végül 2008-ban került megrendezésre egy magánszemély által Búcson.

Ezt a hagyományt élesztettük újjá öt év szünet után 2013-ban Dunamocson, hisz továbbra is fontos egy ilyen program az elszakított területeken, kiváltképp a nyelvhatár peremén. E rendezvény folytatása következett 2014-ben Nádszegen, immár két naposra bővülve, több előadással és koncerttel, s azóta is e település ad otthon a Felvidéki Magyar Szigetnek.

A hagyományőrzésnek és a magyarságtudat erősítésének komoly szerepe van a rendezvény alatt. A rovásoktatást egész napos programként hirdetjük, a hagyományos íjászat népszerűsítése szempontjából ennek a tevékenységnek is külön sátrat és helyszínt biztosítunk, mint ahogyan a céllövésnek is.

A legkisebbekről sem feledkezünk meg. A gyereksarokban mindkét nap folyamán különböző foglalkozásokkal szórakoztatják majd a szakavatott pedagógusok a gyerekeket, és megismertetik őket a magyar mesevilággal, kézműves motívumokkal és népi játékokkal.

Az újkori Felvidéki Magyar Sziget esti koncertjein ezidáig olyan zenekarokkal találkozhattak a kilátogatók, mint a P. Mobil, a Palmetta, a Kalapács, a Historica, az Ossian, az RPG, a Cool Head Klan, az Egészséges Fejbőr, a Moby Dick vagy a Romantikus Erőszak. A felvidéki zenekarok közül a Kerecsennel, a Phoenix RT-vel, a Szomorú Péntekkel, az Avalacheval és a Big Man Banddel találkozhattak eddig.

Évről évre több hiánypótló előadással és szórakozási lehetőséggel várunk mindenkit nagy szeretettel!