Felvidéki maffiavilág

Szomolai Tibor felvidéki író legújabb könyvével bizony felveri az állóvizet. Azt az állóvizet, amelyet mifelénk nem szokás babrálni. A klán című könyve, amely a Maffia és politika a Felvidéken c. alcímet viseli, azokról a véres 90-es évekbeli felvidéki történésekről szól, amelyről a mai napig is sokan úgy gondolják, jobb róla nem is beszélni.

A híres és hírhedt Pápay-klán uralta ekkoriban Dunaszerdahelyt és sajnos nem túl szűk környezetét. A bűnözés, a kegyetlenség, az embertelenség időszaka ez, a félelem és a korrupció a hétköznapok része volt, mindez a politikai hatalom aszisztálása, sőt haszonszerzése mellett. Ez volt a Mečiar nevével fémjelzett időszak.

Ne szólj szám, nem fáj fejem. Az ismert mondást felvidéken különösképpen betartják. Szerencsére nem mindenki. Szomolai Tibor korábbi könyveiről így nyilatkozott: „Megírtam a Felvidéki Ságát, amelyben összefoglaltam a felvidéki magyarság történetét. A felvidéki magyarságról a Trianon utáni időktől lehet beszélni. Egy családregény formájában bemutattam, hogyan is éltek az egyszerű falusi emberek a múltban és a jelenben. A második könyvemben, a Fáklyavivőben próbáltam megoldási lehetőségeket is felvillantani. Azt vizsgáltam, hogy mit tehet értünk az Úr, milyen segítséget adhat a vallás, az egyház, a papjaink. Milyenek vagyunk mi, hívek? És főként azt, hogy milyeneknek kellene lennünk. Meg vagyok róla győződve, hogy sokkal többet kellene Istennel foglalkoznunk. Sokkal inkább az ő útján kellene járnunk, akkor jóval kevesebb bajunk lenne. Főleg akkor, ha az ő egyszerű utasításai, intelmei, útmutatásai szerint járnánk el. Ahányszor letértünk erről az útról, mindig baj lett, annak isszuk a levét bőségesen. Így történt ez akkor is, amikor elérkezett az az időszak, amelyről A klán című könyvem szól, a rendszerváltás időszaka”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.