Csehszlovák uralom alatt

A Felvidéki Magyar Sziget nem egy szokásos zenei fesztivál, nem pusztán egy jó buli, annál sokkal többről szól. A rendezvény középpontjában a felvidéki magyar közösség helyzete, gazdasági, politikai és kulturális boldogulása áll. A programfüzet kínálatát éppen ezért minden évben hiánypótló előadásokkal színesítjük.

A XI. Felvidéki Magyar Szigeten a felvidéki magyarság problémáit és történelmi viszontagságait talán legmélyebben módon feltáró történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Popély Gyula ismerteti legújabb könyvét.

A szerző a csehszlovák uralom alá kerülő magyarok önvédelmi tevékenységébe, a Masaryk és Benes által fémjelzett nemzetiségi politikai irányelvek mélyreható hatásaiba, a cseh és a szlovák társadalom változásaiba, illetve azok következményeibe kalauzolja el az érdeklődőket. A könyv a felvidéki magyar kollektív tudatba ágyazódott, komplexen kihatótársadalmi és szociológiai hatások eredetének körülményeit kívánja széleskörűen tisztázni.

Popély Gyula előadásán az arra fogékony látogatók kaphatnak egy kis áttekintés a két háború közötti Felvidék helyzetéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.