Interjú a Felvidéki Magyar Sziget szervezőivel


Kevesebb, mint két hét múlva kezdetét veszi a kilencedik Felvidéki Magyar Sziget.
Ennek apropóján felkerestük a rendezvény két szervezőjét, kik szívesen válaszoltak kérdéseinkre.


Gondoltátok 2013-ban, hogy nem egyszeri alkalommal tér vissza a Felvidéki Magyar Sziget?

Atka:
A korábbi Felvidéki Magyar Szigetek sikeresek voltak, sok ember megmozgattak, meglepően nagy igény mutatkozott a felvidéki fiatalok körében az iránt, hogy ebben a régióban is legyen nemzeti fesztivál. Úgy gondoltuk, pár év kihagyással érdemes folytatni a dolgot, de nemigazán számoltuk előre az éveket.

Nyugti:
2013-ban nagyon nehezen indult a 6. Sziget megszervezése, a hidaskürti kapcsolatunk szó nélkül lelépett és  egy hónappal a rendezvény előtt elúszott a helyszín. Emiatt az előre leszervezett program felét vissza kellett mondanunk, s a rendezvényt egy napra csökkenteni.
Végül úgy voltunk vele, hogy ha törik ha szakad megszervezzük Dunamocson és mielőbb kárpótolni kell azokat az embereket, akik önhibájukon kívül maradtak le a rendezvényről.  Így vágtunk neki a 7. Szigetnek. Szóval igen, kettő benne volt a pakliban.

Hogy zajlik nálatok a rendezvény szervezése? Mikor dől el mely zenekarok lépnek fel, kik lesznek az előadók? Egyszóval, hogyan készül a Felvidéki Magyar Sziget?

Nyugti:
A szervezés már télen elkezdődik, hiszen a zenekarokat mielőbb le kell foglalni. Ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nem hívhatunk egy drogfogyasztást népszerűsítő rockzenekart, bármennyire is populáris és becsalogatna több ezer vendéget.
De előtte még a rendezvény helyszínét kell lepapírozni. Ha ez megvan, csak aztán kerülnek elő a zenekarok. Ugyebár a helyszín sem a legegyszerűbb feladat, ezt már jó párszor megtapasztaltuk.
Majd elkészítünk egy naptárat s igyekszünk betartani az időpontokat, támogatók felkeresése, mikorra kell elkészülnie a plakátoknak, szórólapoknak, hol kell plakátozni, mikor kerüljenek ki az óriásplakátok, ki hova megy és mikor szórólapot osztani, illetve az online felületeken mikor mi jelenik meg.
Rengeteg időt és energiát felemészt ez az időszak, hiszen mindent önmagunk csinálunk, a grafikai munkáktól,  a weboldalak szerkesztésén át egészen a plakátragasztásig.

Atka:
Megegyezni egy-egy zenekarral, előadóval vagy épp árussal egy relatíve kis része a teendőknek. A legnagyobb energiát a reklám emészti fel. Hatalmas a kínálat a koncertekből és fesztiválokból, egy-egy hétvégén több buli is van közel egymáshoz. Korábban ez nem volt jellemző, ezért folyamatosan fejlesztenünk kell a „marketinget“. Nehéz felvenni azokkal a rendezvényekkel a versenyt, amelyek hatalmas állami és önkormányzati támogatásokat kapnak.

Eddig ugyebár több helyszínen is megfordultatok már, Nádszegen azonban már negyedszer kerül megrendezésre általatok a fesztivál. Van ennek különösebb oka, vagy csak tetszik nektek a helyszín?

Nyugti:
A különösebb ok az, hogy valóban ritka a szavát tartó ember. Tudjuk mi is, hogy akadnak a nádszegi helyszínnek hiányosságai, de sok jóember kis helyen is elfér és tud jól szórakozni. Pláne ha jó a program.

Atka:
Vannak „civil“ fesztiválok, amelyek rendezőinek „véletlenül“ több tízezer eurós összegek potyognak az ölükbe, hogy vegyenek maguknak megfelelő táborhelyet, vagy a már meglévőt újítsák tetszés szerint. Na, az a baj, hogy ezek nem mi vagyunk.

Nyugti:
Belegondolván lehet nem is baj, így meghívhatjuk a padányi népdalkört és a Romantikus Erőszakot is és senki sem szólhat bele az íróasztal mögül.

Az előző három alkalommal a rendezvényt június harmadik hétvégéjére időzítettétek, idén pedig még korábbra. Nem tartotok a szeszélyes időjárástól?

Nyugti:
Próbáltuk figyelembe venni a környék többi rendezvényének időpontját, hiszen nem szerencsés egymásra szervezni. De közrejátszott a labdarúgó Európa bajnokság is. Bízunk a kegyes időjárásban.

Atka:
Az első Felvidéki Magyar Szigetek még anno május végén kerültek megrendezésre. Ezt az időpontot már nem erőltetjük a bősi motoros találkozó miatt, de úgy gondoltuk, a hagyományt, miszerint a rendezvény a nyár elején van, megtartjuk.

Hogy értékelitek az eddigi általatok szervezett Szigeteket? Mik voltak az elvárások és a célok?

Nyugti:
Őszintén, vegyesen. De igyekszek pozitívan szemlélni az eddigieket és tapasztalatszerzésként felfogni, majd a jövőben ezt hasznosítani.
A cél az lett volna, hogy ismét egy olyan rendezvény álljon a magyarság szolgálatában, mely nem csak a buliról szól, hanem annál sokkal többről. Nem az a célunk, hogy holtrészeg embereket lássunk a fesztivál területén, sokkal inkább a nevelő szándék vezérel a hiánypótló előadásokkal. Olyan légkört próbáltunk, illetve próbálunk teremteni, melyben a kilátogató vendég feltöltődik energiával és átérezheti azt, amit anno mi a verőcei Magyar Szigeteken.

Atka:
Elhoztunk olyan zenekarokat Felvidékre, amelyeket korábban senki sem. Szerintem ez nagy dolog. Vannak, akik ezt megbecsülik, elsősorban miattuk érdemes dolgozni. Ha hálás a közönség és hálás a zenekar, akkor megérte a befektetett munka.

Évről-évre megfordulnak a rendezvényen országosan ismert és elismert előadók, vannak visszatérő zenekarok a programban és ismeretlenek is. Vannak személyes kedvenceitek?

Atka:
Már nagyon fiatalon a nemzeti rockzenekarok hallgattam, így az én kedvenceim a Romantikus Erőszak és a Fejbőr. Akiket korábban kevésbé hallgattam, de a felvidéki fellépéseik után mondhatni rajongójuk lettem, a Palmetta.

Nyugti:
Sok ismert és kevésbé ismert zenekar jelentkezik a Kárpát–medencéből, hogy szeretne fellépni, de ez az időkorlát miatt nem mindig lehetséges. Nem akarunk kizárólag csak zenei programot kínálni. Mindig próbálunk felvidéki zenekaroknak is fellépési lehetőséget biztosítani, idén a csallóközcsütörtöki Phoenix RT és az ekeli Avalanche zenekarok töltik be ezt a szerepet.
Személyes kedvencemet pedig nem árulom el. (nevetés)
Na, jó…  nem a Kis Grofó… (még több nevetés)

…és akkor a másik oldal, volt-e olyan előadó, akivel már nem szívesen működtök együtt?

Atka:
Volt. Ilyen ez a „popszakma“.

Nyugti:
Óóó, ez kényes kérdés, mi eddig ha jól számolom tizenhárom zenekarral működtünk együtt, s csupán egyel akadt gond. A zenekar nevét nem árulom el, mivel nem szeretnék senkit sem megfosztani a zenehallgatás örömétől. De sajnálom hogy így alakult, mert egy régi nagy kedvencem volt, sőt.

Az előadások témájukat illetően a migráns-helyzet témája dominál. Hogy vélekedtek erről a problémakörről?

Spöttle 03Nyugti:
Nem titok, hogy elutasítom ezt a szervezett migrációs hullámot, s mozgalmi szinten is kritikus hangnemben szólalunk fel.
Véleményem szerint a közel-keleti probléma Európába importálása egyenlő az öngyilkossággal.
Ezek az emberek képtelenek beilleszkedni és főleg nem úgy, hogy több ezer euró kifizetése, több ezer kilométerrel a hátuk mögött, felégetve minden hidat, az Eú a kvótarendszerük alapján majd letelepíti őket mondjuk Humbákfalvára, mikor élősködhetnének a svéd szociális rendszeren is.

Toroczkai 02Atka:
Természetesen elutasító, hogy ránk kényszerítsék azt, hogy idegenekkel éljünk együtt. Olyanokkal, akikkel semmilyen közös múlt nem köt össze és merőben eltérő a kultúránk, már ha az ő esetükben lehet egyáltalán ilyenről beszélni. Elég problémás a környékünkön azokkal is az együttélés, akikkel amúgy több száz éves múlt köt össze.

Lesz egy felvidéki vitaklub is szombat kora délután. Hogy jutott eszetekbe egy ilyen programpont?

fv2Nyugti:
A monitor mögött mindenki okos és bátor, mindenki mindenhez ért és megmondja a tutit.
Nos, itt lesz négy ismert civil, kik már tettek le ezt-azt az asztalra, egymástól függetlenül, néha nem mindig pozitívan értékelve a másik munkáját. Ők próbálnak majd pro és kontra érvekkel hatni a vita szemlélőire. Persze lesz majd lehetőség nézői kérdésekre is, de nem a számítógép mögé bújva. (nevetés).
A pénteki előadás főszereplői is felvidékiek, hiszen két mátyusföldi fiatal Ambrus Dávid  és Lovász Bálint zarándokútjáról szól majd.

Felvidék egyetlen nemzeti fesztiváljaként aposztrofáljátok magatokat.
Nem túlzás ez egy kicsit? Hiszen akad még pár magyar fesztivál…

Atka:
Vannak olyan fesztiválok, akik néha megpengetnek ilyen húrokat, de teljesen hiteltelenek. Politikai megrendelésre, politikusok által pénzelve, de a magyar ügyet lejáratva tevékenykednek. Nemcsak visszataszítónak találom, hanem veszélyesnek is, félrevezetik az egyébként jó helyen tapogatózó fiatalokat.

Nyugti:
Nem hiszem, hogy túlzás lenne, mivel nekem sincs tudomásom más olyan rendezvényről, melyen mondjuk nem probléma egy Magyar Királyság térképét ábrázoló póló, vagy az Árpád sávos lobogó lengetése.  Meg aztán ugyebár nem a magyar nemzeti kategóriába tartoznak az idegen kultúrát, a liberalizmust és a drogfogyasztást népszerűsítő zenekarok. Szóval, csak a Felvidéki Magyar Sziget marad.

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltatok, sok sikert és jó szórakozást kívánunk a 9. Felvidéki Magyar Szigethez. Utána is felkeresünk titeket.

Atka:
Köszönjük az interjút, találkozunk Nádszegen.

Nyugti:
Köszi, mi pedig majd szívesen válaszolunk és persze mindenkit nagy szeretettel várunk június 10-11-én Nádszegre.

(fmsz.info)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.