Felvidéki vitaklub


Négy felvidéki közéleti szereplő, négy stílus, négy irányvonal, ráadásul jó pár konfliktus is fűszerezi négyük kapcsolatát. Mi ülteti le őket egy asztalhoz? A közös cél: a felvidéki magyarság érdekérvényesítése. Vajon sikerül közös nevezőre jutniuk?

Az idei Felvidéki Magyar Szigeten négy olyan felvidéki közéleti szereplőt ültetünk egy asztalhoz, akik bár a legtöbb dologról másként vélekednek, mégis mindannyian közösségük javát akarják. De ki is ez a négy szereplő? Lássuk szépen sorjában:

Orosz Örs: Neve összeforrt az általa szervezett Gombaszögi Nyári Táborral, melyet a HÍD és az MKP közös szerepeltetése, illetve a támogatások háttere miatt többen is kritizáltak, „kétkulacsosnak” bélyegeztek. Ennek ellenére a rendezvény Felvidék legnépszerűbb magyar fesztiválja. Orosz nevével először a Honismereti Kerékpártúrák, a Diákhálózat, majd a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala miatt találkozhattunk. Országos ismeretségre akkor tett szert, amikor felfedve a Kétnyelvű Dél-Szlovákia „kétnyelvűsítő gerilláihoz” tartozását a Fiatal Függetlenek csoport tagjaként indult a választásokon az MKP listáján. Ezt a lépését sokan a civil szférával való szakításként értékelték, de saját elmondása szerint továbbra is marad a civil aktivista szerepnél. A választásokon, köszönhetően sok éves civil tevékenységének kiemelkedő eredményt ért el. Az elmúlt években a KDSZ és a Gombaszög révén többször is összetűzésbe keveredett a HVIM-mel.

Halász Béla: Civil aktivistaként a Gútáért Polgári Társulásban tevékenykedik, illetve a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala koordinációs bizottságának tagja. A kétnyelvű feliratok használatáért a Fontos vagy mozgalomban dolgozott és vette át a mozgalom vezetését Boldoghy Olivér „eltűnése” után. Az idei választásokon az MKP kérésére civil aktivistaként indult a párt listáján. Ezt elmondása szerint a Fiatal Függetlenek kampányfőnöke, Kovács Balázs nem nézte jól szemmel és Boldoghy segítségével kitették a mozgalomból. Onnantól kezdve az FVM csak a KDSZ és a Fiatal Függetlenek szekerét tolta. Halász megelégelve az MKP finomkodó retorikáját a kampány ideje alatt egy választási plakátot helyezett el Pozsonyban, melyen az autonómia mellett tette le voksát. Magánakcióját többen is kritizálták. Az MKP azonnal levette a listájáról és suttogó propagandát alkalmazva elkezdték terjeszteni, hogy Halász a HÍD bérelt ügynöke volt. Halász elmondása szerint azóta már több nézeteltérést is rendezett Orosz Örssel.

Fehér István: Komáromi gimnáziumi tanár, aki akkor került a média látókörébe, amikor bejelentette, hogy felvette a magyar állampolgárságot is. Természetesen a szlovák hatalom azonnal lépett és jogtalanul megfosztotta szlovák állampolgárságától. Azóta a választói névjegyzékből is kihúzták. Évek óta folytatja szélmalomharcát a szlovák jogtiprás, a bürokrácia és az eu-s ignorancia ellen. Közéleti szereplései során egyre többször kommentál aktuálpolitikai eseményeket is, ami miatt többen is bírálják. Egy a Gombaszögi Nyári Táborhoz köthető publicista nagy port kavart cikkében bírálta Fehért és szélsőségesnek titulálta, megkérdőjelezve azt, hogy egy ilyen ember vajon hogyan taníthat gyerekeket. A külső és belső támadások ellenére Fehér István mindmáig a komáromi Selye János Gimnázium tanára, akit egy felmérés során több évtizedre is Felvidék legjobb középiskolai tanárának választottak. Vitapartnereihez tanár-diák viszony köti, jól ismeri mindannyiuk fiatalkori tevékenységeit. Szókimondó stílusa nem ismer tabukat.

Dobay Gergely: A házigazda is helyet foglal az asztalnál, hogy a nemzeti radikális vonal is képviseltetve legyen. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke és egyben felvidéki elnöke több mint egy évtizedes civil aktivista múltra tekint vissza. A szervezet felvidéki tagszervezetei szintén kivették a részüket a kétnyelvű feliratok használatáért folytatott küzdelemből, mely során több bojkott lebonyolításánál is segédkeztek. A legtöbb civil szervezettel ellentétben nyíltan kifejtették véleményüket a bősi menekültszálló kapcsán és ott voltak mindkét ellentüntetésen is. Több helyről is kritizálták őket, hogy miért helyezkedtek a téma kapcsán egy platformra Marian Kotlebával, a médiában összemosták a két szervezetet, egyfajta „szélsőséges szövetséget” vizionálva. A kétnyelvűségért folytatott aktivitásuk során kritika érte őket a KDSZ részéről is, akik szerint az ilyen szélsőséges szervezetek ténykedése csak árt az „ügynek”. Az MKP eddig minden lehetséges alkalommal elhatárolódott a HVIM-től. Orosz és Dobay fiatalkoruk óta ismerik egymást. Több múltbéli vitát már elvileg sikerült személyesen lezárniuk.

Ahogy a fenti felsorolásból látszik a Felvidéki Vitaklub résztvevőinek lesz mit megbeszélnie egymással. Az MKP csúfos veresége után közösen próbálnak majd kiutat találni a felvidéki magyarság számára. Hogy sikerül-e megegyezniük, azt nem tudjuk, de a szombat délutáni parázs vita garantált.

Mindenkit szeretettel várunk!

(FMSz)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.