Voltunk, vagyunk, leszünk!

Akár ez is lehetne a Felvidéki Magyar Sziget rendezőinek és vendégeinek jelmondata.
Az eredetileg Gútára tervezett fesztivált a megszálló hatalom és annak kiszolgálói igyekeztek minden téren ellehetetleníteni, meghiúsítani, a rendezők életét megnehezíteni. Ők viszont tűzön-vízen át kitartottak és idén is egy családias hangulatú rendezvény kerekedett a 8. Felvidéki Magyar Szigetből, hiszen az elmúlt hétvégén több száz magyar hazafi látogatott el a felvidéki Nádszegre, a nem épp ideális időjárási körülmények ellenére is.

8._Felvidéki_Magyar_Sziget26

Már a pénteki hivatalos kapunyitás előtt megérkeztek az első sátorozók a fesztivál területére, akik az első előadás kezdetéig a rendezvény karitatív büféjében múlatták az időt. A fesztivált Dobay Gergely, a HVIM felvidéki elnöke nyitotta meg és köszöntötte a vendégeket, majd rögtön át is adta a szót Mirkóczki Ádámnak. A külpolitikai szakértő előadásában részletesen elemezte az Ukrajna és Oroszország közti konfliktushoz vezető eseményeket, a Majdanon történt káoszt, az új ukrán soviniszta kormány magyarellenes intézkedéseit, Krím elszakadását, Donyeck és Luhanszk megyék szabadságharcát és természetesen kitért a Kárpátaljai magyarság sorsára is. A figyelmesen hallgató publikum megtudhatta, hogy az ukrán fegyveres erők miként használják golyófogónak a kárpátaljai magyar és ruszin származású férfiakat egy olyan háborúban, amelyhez semmi közük.

8._Felvidéki_Magyar_Sziget9

Az aktuálpolitika után következhetett az est első zenekara. A Felvidéki Magyar Sziget színpadát a nagymegyeri Big Man Band avatta fel, akik első alkalommal léptek fel ezen a fesztiválon. Őket követte a sokak által jól ismert Cool Head Klan zenekar. Molics Zsolti ismét bebizonyította, hogy a rock-metál színtér legjobb énekesei között a helye. Felhangzottak a régi korszak legnagyobb slágerei és az új dalok egyaránt. Ezután következett az est talán legjobban várt fellépője, a soproni metál legenda, a Moby Dick. A rendkívüli időjárásra az Ugass Kutya, a Prométheusz vagy a Keresztes vitéz nagyon hatásos ellenszernek bizonyult. Az első estét egy szintén soproni zenekar zárta, az RPG, akik most léptek fel először Felvidéken.

8._Felvidéki_Magyar_Sziget41

Másnap reggel napsütésre és a finom sültkolbász illatára ébredtek a táborozók. Az airsoft pályán bárki kipróbálhatta ügyességét és pontosságát, a gyereksarokban a vármegyés lányokat ellepték a kicsik. A Kard Rendje jóvoltából megépült az íjászpálya és kezdődhettek a különféle szabad programok, hiszen az íjászat mellett lehetőség adódott a kelevéz és a lándzsa használatára is.

8._Felvidéki_Magyar_Sziget92

A szombati nap programja a Karikacsapással indult. Anka Gergely és Király András a betyárok közreműködésével bemutatták, hogy miként használják a karikás ostort a vérbeli profik. Az előadások sorát Zagyva Gy. Gyula, a HVIM társelnöke nyitotta meg a geopolitika témájában. Természetesen a hagyományőrzés témája sem maradhatott érintetlenül, amiről Csepin Péter hagyományőrző kapitány gondoskodott. Élménybeszámolója a több ezer kilométeres észak-európai lovastúrájáról részletes betekintést nyújtott az ottani népek szokásaiba, viselkedésébe, mindennapi gondolkodásmódjába. Ezt követően a Kard Rendje komáromi csoportja harcbemutatóval szórakoztatta az érdeklődőket. A délután programok sorát a Duna TV Hazajáró című műsorának szereplői zárták. Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor betekintést nyújtott a műsort készítő stáb hétköznapjaiba, mindezt képekkel gazdagon illusztrálva.

8._Felvidéki_Magyar_Sziget110

Az esti koncertek sorát a komáromi Kerecsen nyitotta, utánuk következett a Historica zenekar. A tavalyi sikeres felvidéki bemutatkozásuk után, az est fénypontját a Palmetta zenekar utánozhatatlan produkciója jelentette. Őket követte az Egészséges Fejbőr zenekar, amely olyan kultikus dalokkal örvendeztette meg a közönséget a farkasordító hidegben, mint a Turulmadár, Esküszünk, Drink és az Ó Magyarország.

8._Felvidéki_Magyar_Sziget163

A 8. Felvidéki Magyar Sziget sikeresen véget ért, köszönjük minden előadónak, zenekarnak és vendégnek, hogy megtisztelte produkciójával vagy jelenlétével a rendezvényt.

A fényképalbum IDE kattintva tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.