Visszatért! – VI. Felvidéki Magyar Sziget

Sok év hallgatás és két gáncsoskodással teli esztendő után a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében ismét megtartották a Felvidéki Magyar Szigetet, amely immáron a hatodik volt.

Amikor útjára indult a Magyar Sziget mintájára életre hívott felvidéki rendezvény, egy űrt volt hívatott betölteni. Célja volt összehozni a felvidéki nemzeti gondolkodású magyarokat, hogy tartalmas programok mellett építsenek kapcsolatokat, s erőt gyűjtsenek a mindennapok harcaihoz. Ez a szándék lebegett most is a szervezők előtt, amikor nekiláttak az esemény előkészületinek.
A dunamocsi csárdában megrendezett VI. FMSZ programja garancia volt a tartalmas időtöltésre. Az előadások és a koncertek mellett számos egyéb program közül is választhattak a résztvevők. A harcias szelleműek az íjász pályán mutathatták meg tehetségüket, ahol a bátrabbak versenyezhettek is.
A legfiatalabbak pedig a gyerek sarokban szórakozhattak. Többek között kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, rajzolással és különböző csoportos játékokkal várták a kiskorúakat. Emellett a tanulni vágyok megismerkedhettek az ősi magyar rovásírással is.

A kapunyitást követően az első előadást a két nem régen szabadult temerini fiú, Horváth Árpád és Szakáll Zoltán tartotta. A meghurcolt délvidéki srácok felvidéki előadássorozatuk utolsó állomásaként a Felvidéki Magyar Szigeten beszéltek kálváriájukról.
A beszélgetéssel egybekötött előadás folyamán a hallgatóság betekintést nyerhetett a szerb börtönkörülményekbe is, illetve a srácok által átélt kegyetlen megpróbáltatásokba, amelynek hárman még mindig részesei.

Ezután Dér Zsolt háborús veterán következett, aki megjárta a délszláv háborút. Az előadás központi részeként az előadó személyes háborús tapasztalatait osztotta meg, kezdve a kalandos kiutazástól egészen a fronton töltött mindennapokig. Bepillantást kaphatott mindenki az önkéntes harcosok emberpróbáló, különleges életébe.
Az előadások között harmadik felvonásként, Dobay Gergely moderálása mellett a nemzeti kerekasztal következett, amely a legnagyobb érdeklődésre tett szert. A három résztvevő – Aranyossy Szabolcs (A Magyar Megmaradásért), Pallér Péter (Szebb Jövőt) és Zagyva György Gyula (HVIM) – közötti beszélgetés gyakran parázs vitává alakult, miközben többek között az Anyaország és Felvidék jelenlegi helyzetét elemezték.
A kerekasztal beszélgetés után a zenekarok vették át a főszerepet. Elsőként a Szomorú Péntek lépett a színpadra. A kellő hangulatfokozás után pedig történelmi fellépésnek lehettek résztvevői a kilátogatók. Ugyanis két évtizedes fennállása során először lépett fel Felvidéken a Romantikus Erőszak. Ezúttal a szlovák hatóságok nem állták útját Sziva Balázséknak, s egy fergeteges koncerttel rukkoltak elő a felvidéki közönség számára. A nap zárásaként pedig a magyar rock egyik klasszisa, Kalapács József és zenekara nyújtott kiváló szórakozást a metál zene kedvelőinek.

A számtalan nehézség ellenére a HVIM ismét bizonyította, hogy ha a szándék tettekkel társul, akkor a szembeszél ellenére is komoly dolgot lehet elérni, hiszen kb. 250-300 ember jelent meg a rendezvényen. A rendezők pedig szeretettel várnak mindenkit jövőre is, a VII. Felvidéki Magyar Szigeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.